pandemrix.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
 

 

 

Grieppropaganda Telegraaf
Tijdens deze tijd waarin veel media actief in de weer zijn met de mexicaanse griep kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat vooral de traditionele papieren kranten erg sterk geneigd zijn om eenzijdige informatie aan te bieden.
 
De informatievoorziening lijkt gefundeerd op twee boodschappijlers: de mexicaanse griep is een gevaarlijke griep en vaccinatie is heel verstandig. Omdat het moeilijk vol te houden is dat het griepvirus verschrikkelijk huishoudt in Nederland moet er wel wat milder worden gesproken, maar het lijkt me dat zowel de overheid als de 'papieren' media staan te azen op de mogelijkheid om het griepthema weer op te kloppen door vooral aandacht te schenken aan hoe ernstig en dodelijk het virus kan zijn en hoe dom het wel niet is als je geen vaccinatie neemt.
 
DE TELEGRAAF
Koploper bij deze trend lijkt de Telegraaf te zijn. Een knap staaltje grieppropaganda vond plaats op 27 oktober 2009. Zie daarvoor bijvoorbeeld: "Suggestieve Berichtgeving over overlijden 16-jarig meisje zogenaamd door Mexicaanse Griep".
 
Als lezer van Telegraafartikelen is het dan ook raadzaam om je bewust te zijn van deze neiging om de twee basisboodschappen zoveel mogelijk over te brengen op de lezer. Zodra je dit weet dat kun je eerder door de kleuring in de artikelen heen kijken. Het is echter wel zo dat meerdere kranten geneigd zijn de twee basisbooschappen te willen verkondigen: griep is gevaarlijker dan je denkt en laat je vooral vaccineren.
 
Omdat kranten toch een belangrijke rol spelen in de informatievoorziening lijkt het dan soms ook wel als vechten tegen de bierkaai: iedere keer klinkt die onderliggende boodschap door. In een artikel van 29 oktober gebeurde het opnieuw: Reacties Huisartsen inzake Mexicaanse Griep te Laks. Het is dan overigens wel altijd grappig om te zien dat de reacties die onder de berichten verschijnen vaak een krachtig tegenwoord bieden om het geheel toch neutraler te maken. Soms bieden de reacties ook meer waardevolle informatie dan de krantenberichten zelf.
 
In het bovengenoemde artikel wordt ingesprongen op de laatste trend, namelijk laat ook kinderen tot 5 jaar inenten. Dit wordt in Nederland besproken, zelfs tot in de Gezondheidsraad toe, terwijl de Roel Coutinho van België (Marc van Ranst) stelt dat er geen aanwijzingen zijn uit het buitenland dat jongere kinderen meer gevaar lopen. Voor meer achtergrond zie België en Nederland oneens over het ineneten van jonge kinderen.
 
Dit keer worden de huisartsen in het beklaagdenbankje gezet: ze zouden niet alert genoeg zijn op longproblemen. Erg suggestief wordt aandacht besteed aan het onderstaande:
 
Een ouder vertelde: "Hoewel bij ons zoontje van acht jaar op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis uiteindelijk een longontsteking werd vastgesteld - het bleek tóch geen Mexicaanse griep - was door de huisdokter eerst een kinderaspirientje aanbevolen. Het gaat nu weer goed, nadat wij medicatie hadden meegekregen van het ziekenhuis." 
In feite wordt er in het hele artikel niets gezegd over de mexicaanse griep, zelfs dit geval waarvan ze gelukkig nog wel zeggen dat het niets met de mexicaanse griep te maken had ging het om een geval van longontsteking die over het hoofd was gezien. Dat lijkt me aan de orde van de dag dat sommige symptomen niet juist worden beoordeeld. Je kan ook niet iedereen die moeilijker ademt meteen naar het ziekenhuis sturen.
 
Ik kan me ook voorstellen dat vanwege al die aandacht voor de griep dokters misschien eerder geneigd zijn om het uitziekadvies te geven. Dat kun je ze toch niet kwalijk nemen, zou ik denken. 
 
Het kwalijke van dit telegraafartikel vind ik dat gesuggereerd wordt aan de hand van een niet-griepgeval dat artsen niet goed zouden beseffen hoe ernstig die verschrikkelijke griep toch wel niet is en dat eigenlijk jonge kinderen speciale aandacht verdienen, want als zij toch griepverschijnselen zouden gaan krijgen dan dienen meteen alle alarmbellen te gaan rinkelen.
 
Het is een verkapte angstboodschap die mensen ook nog eens kan aanzetten om toch ook te denken dat het eigenlijk beter is om je kinderen tot 5 jaar ook maar te laten inenten, ook al zijn de vaccins daar helemaal niet op getest.

Reacties

Eye op 17-11-2009 05:16
aaaaaaaaaaaaaaaaaaah, ik had een heeel verhaal getikt, maar drukte per ongeluk op verkeerde knopje. grrr. morgen weer een poging :-) (eerst slapen om die griep maar eens uit mijn lijf te krijgen!)
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl