pandemrix.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
 

 

 

Griepprik 2011-2012 bestaat weer uit dezelfde virusstammen als vorig jaar (Influvac)
(laatste update 28 oktober 2011)
 
Vorig jaar heb ik een goed-bezocht artikel (1) geschreven over het merkwaardige verschijnsel dat de griepprik 2010-2011 bestond uit opnieuw een vaccin tegen de Mexicaanse griep en dan nog 1 griepstam dat het jaar ervoor ook al in de griepprik had gezeten. Dit jaar (eind 2011) is de griepprik EXACT hetzelfde als vorig jaar!
 
Het middeltje dat steeds meer mensen krijgen ingespoten (sinds enkele jaren heeft de farmaceutische industrie de gezondheidsraad zover gekregen om de leeftijdsgrens voor een griepprik te verlagen van 65 naar 60 jaar) draagt zoals voorgaande jaren o.a. de naam 'INFLUVAC', gemaakt door Abbott Biologicals.
 
Je kunt de samenstelling ervan lezen in een pdf-bestand van het ministerie van Volksgezondheid (2).

Zoals bij de mexicaanse griep zal het ook wel weer zo zijn dat de arts voor iedere prik die hij zet een vergoeding krijgt van minstens 8 euro. Dus dat wordt voor de huisartsen ook weer kassa.
 
Dit jaar is het echter nog extremer dan vorig jaar: nu zijn zelfs DRIE van de DRIE griepstammen gelijk aan die van vorig jaar. Zie hiervoor het overzicht hieronder:
 
Samenstelling Griepprik 2011-2012:
- A/California/7/2009 (H1N1): afgeleide stam gebruikt reass.virus NYMC X-181
- A/Perth/16/2009 (H3N2): verwante stam gebruikt reass.virus NYMC X-187 afgeleid van A/Victoria/210/2009
- B/Brisbane/60/2008
(2)
 
Samenstelling Griepprik 2010-2011:
- A/California/7/2009 (H1N1) (=Mexicaanse Griep) derived strain used reass. virus NYMC X-181
- A/Perth/16/2009 (H3N2) like strain used reass. virus NYMC X-187 derived from A/Victoria/210/2009
- B/Brisbane/60/2008 (ook in griepprik van 2009-2010) (1,3)
 
Samenstelling Griepprik 2009-2010:
A/Brisbane/59/2007 (H1N1) -achtige stam (A/Brisbane/59/2007 IVR-148)
A/Brisbane/10/2007 (H3N2) -achtige stam (A/Uruguay/716/2007 NYMC X-175C)
B/Brisbane/60/2008 –achtige stam (B/Brisbane/60/2008) (1)
 
 
Hoe is het toch mogelijk dat indien je een echte griep doorleeft die je zelfstandig bestrijdt dat je haast immuniteit voor het leven ontwikkelt voor die variant, terwijl je voor de gevaccineerde griepvarianten je ieder jaar opnieuw grotendeels dezelfde griepstammen krijgt ingespoten zonder ook maar enige vorm van immuniteit te ontwikkelen? (hoogstens voor een half jaartje)

 
In het artikel van vorig jaar (1) heb ik ook gesproken over mijn correspondentie met het RIVM wat waarschijnlijk geleid heeft tot een aanpassing in de 'Vragen en Antwoorden-sectie' op hun site.
 
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft met de farmaceutische industrie afgesproken dat ze ieder jaar opnieuw een mix van drie griepstammen wereldwijd op de markt zullen brengen, ongeacht of er nu noodzaak voor is of niet, ongeacht ook of die virussen hetzelfde zijn als andere jaren of niet. Er zullen en moeten ieder jaar drie griepstammen in de wereld-wijde griepprik gepropt worden.
 
Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat het gehele griepprik-verhaal vooral een goede business is voor de farmaceutische industrie waarbij ook de huisartsen er wel bij varen, en maar al te graag gebruik maken van de autoriteit van de wereld-gezondheidsorganisatie, het RIVM en de angst van mensen om te sterven door de verzwakking die door een griep wordt veroorzaakt.
 
Update 11 oktober 2011
Ik heb de SP een mail gestuurd over deze zaak en kreeg al snel een antwoord van het tweede kamerlid de heer Henk van Gerven (4). Hieronder is zijn mail. Het gegeven dat zo'n griepprik nog geen jaar werkt lijkt ook hij gewoon te accepteren. Ik blijf het zeer vreemd vinden:
 
Dank voor uw schrijven aan onze kamerfractie. bij de griepprik worden elk jaar een coctail samengesteld ter bescherming tegen de meest gevaarlijke virussen die circuleren. Elk jaar verschilt dit meestal, maar niet altijd. Daar lijkt me niks mee aan de hand.
 
Overigens start op verzoek van de SP een onderzoek naar de handel en wandel van de farmaceutische industrie bij de Mexicaanse griepepidemie en het feit dat 20 miljoen griep vaccins vernietigd zijn, dat wil zeggen 144 miljoen in het putje.
 
Tot slot is in discussie de werkzaamheid van griepvaccinaties in zijn algemeenheid. Het Geneesmiddelenbulletin komt op korte termijn met een opzienbarend artikel daarover. Wordt vervolgd....(7)
 
Henk van Gerven
Tweede-Kamerlid SP
Woordvoerder LNV (landbouw, natuur, voedselkwaliteit)
Woordvoerder Zorg (ziekenhuizen, eerstelijn, preventie, ethiek) 
 
Via Nujij.nl (5) heb ik ook aandacht gevraagd voor dit merkwaardige verschijnsel dat we totaal niet immuun worden voor een bepaalde griepvariant door een vaccin, hooguit voor een aantal maandjes, terwijl we levenslange immuniteit lijken te krijgen als we werkelijk ziek worden van een griep en onze eigen antilichamen opbouwen.
 
UPDATE 28 OKTOBER 2011: BRIEF VAN RIVM
Ik had een brief geschreven naar het Rijks Vaccinatie Programma over de zeer beperkte bescherming door de griepprik (in ieder geval qua duur), waarop ik het volgende uitgebreide antwoord van het RIVM terug kreeg (6).
 
Geachte heer,
 
Uiteraard weten wij dat de vaccinsamenstelling dit jaar hetzelfde is als vorig jaar en dit staat ook al een poosje op onze website:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/G/Griepprik/Veelgestelde_vragen/Waarom_elk_jaar_een_griepprik#griep2


Zoals u waarschijnlijk weet wordt de samenstelling van het griepvaccins jaarlijks bepaald door een groep deskundigen In WHO-verband: op basis van de virustypes die circuleren wordt voorspeld welke virustypes naar verwachting komend seizoen circuleren. Dit jaar zijn dat naar verwachting dezelfde virussen als vorig jaar. Meestal zijn er wel veranderingen in de virussen die naar verwachting gaan circuleren in de aankomende winter t.o.v. het jaar daarvoor, en vormt dat ook een belangrijke reden voor jaarlijkse vaccinatie.


Met vaccinatie wordt beoogd de natuurlijke afweer zo goed mogelijk te simuleren, maar vaccinatie is en blijft anders dan een natuurlijke infectie doormaken. Het zijn met name ouderen en mensen met een chronische aandoening die gevaccineerd worden tegen influenza vanwege hun grotere risico op ernstige gevolgen van een influenza-infectie. Als groep hebben deze mensen een verminderde afweer, waardoor de door een vaccinatie opgewekte immuunrespons afneemt in de tijd. Hoe snel dat precies afneemt, is individueel verschillend. Als een griepvaccin (deels) dezelfde virustypes bevat als het jaar daarvoor, is dat nuttig als booster van de afweer.


Vaccinatie van risicogroepen, met het nadeel dat dat jaarlijks moet gebeuren, blijft te verkiezen boven het doormaken van een influenza-infectie al veroorzaakt dat laatste mogelijke langer immuniteit tegen die bepaalde virusstam. Dit vanwege het risico op complicaties, ziekenhuisopname en sterfte tengevolge van een influenzavirusinfectie. Belangrijk hierbij is dat het influenzavaccin veilig is en meestal slechts lokale bijwerkingen van korte duur veroorzaakt.


Met vriendelijke groet,

Programmacoordinator influenzavaccinatie
RIVM, Centrum voor Bevolkingsonderzoek (postbak 49)

 
 
VOETNOTEN
(4) http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Gerven
(5) http://www.nujij.nl/gezondheid/griepprik-2011-2012-exact-hetzelfde-als-griepprik.14031757.lynkx#axzz1aPlxhuEv
(6) Ik heb de naam van de auteur uit eigen initiatief weggelaten. Ook al verschillen we van mening over het nut van de griepprik waardeer ik zeker dat de moeite wordt genomen om te antwoorden op mijn email.
(7) Inmiddels is het door de heer van Gerven aangekondige berichtgeving van het Geneesmiddelenbulletin bekend geworden. Zie hiervoor bijvoorbeeld Radar (http://www.trosradar.nl/artikel_detail/bericht/conclusies-van-het-geneesmiddelenbulletin/) en de uitzending die aan dit onderwerp is besteed op 24 oktober 2011 (http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1826/). De link naar het artikel van het geneesmiddelenbulletin kun is de volgende: http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Werkzaamheid-en-effectiviteit-van-influenzavaccinatie-1.htm

Reacties

marianne spaan op 16-10-2011 13:27
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl